![](/media/lib/69/potomac-5ede015c8f87457598ee804e3e7a0818.jpg)
Dobre wieści znad Potomaku
7 września 2010, 17:38Henry Ruhl z University of Southampton oraz Nancy Rybicki z US Geological Survey opublikowali w Proceedings of the National Academy of Sciences artykuł, pokazujący, jak wielkie korzyści może przynieść dobrze prowadzony program odnawiania zdegradowanych przez człowieka rzek.
![](/media/lib/310/n-winda-0dbe20e242f2169c2e93a8a41d4da11e.jpg)
Kosmiczną windę można zbudować z obecnie dostępnych materiałów
12 września 2019, 11:07Jednym z największych problemów eksploracji kosmosu jest olbrzymi koszt pokonania grawitacji Ziemi. Silniki rakietowe zużywają olbrzymie ilości paliwa na osiągnięcie odpowiedniego przyspieszenia, a samo paliwo tylko zwiększa masę, którą trzeba wynieść. Wskutek tego umieszczenie na orbicie każdego kilograma ładunku kosztuje dziesiątki tysięcy dolarów. Wyprawa w dalsze regiony to kolejne koszty. Dlatego też specjaliści od dawna zastanawiają się, w jaki sposób obniżyć te koszty.
![](/media/lib/64/jaguar-1-507ffcd5decac12da2d6246f36ac7934.jpg)
Nowe podejście do superkomputerów
4 listopada 2010, 11:31Uczeni z Uniwerstytetu Johnsa Hopkinsa konfigurują swój nowy superkomputer w sposób, który może zmienić zasady pomiaru wydajności takich maszyn. Argumentują przy tym, że nowa konfiguracja jest lepiej dostosowana do obliczeń naukowych, podczas których superkomputery wykorzystują gigantyczne ilości danych.
![](/media/lib/373/n-lucy-65e9fd3add6eabdcfee1840594997b4a.jpg)
Substytut tworzyw sztucznych z krasnorostów oraz łusek i skór ryb
18 listopada 2019, 13:22Dwudziestoczteroletnia Lucy Hughes opracowała MarinaTex, w pełni biodegradowalne i kompostowalne biotworzywo, które ma być alternatywą dla jednorazowych "plastików", takich jak te wykorzystywane np. w opakowaniach na kanapki. Wytwarza się je z produktów odpadowych przemysłu rybnego (łusek i skór ryb) oraz krasnorostów. Projekt zrealizowany w ramach pracy dyplomowej na Uniwersytecie Sussex zapewnił młodej Brytyjce tegoroczną Nagrodę Jamesa Dysona.
![](/media/lib/73/dyski-samsunga-74583779181a77a978e8a26dcc128f9f.jpg)
Nowe dyski Samsunga
5 stycznia 2011, 18:17Samsung ogłosił powstanie trzech nowych linii zewnętrznych dysków twardych. Dwa z nich to dyski przenośne, a jedna - dysk dla pecetów. Wszystkie urządzenia korzystają z interfejsu USB 3.0.
![](/media/lib/379/n-karpie-d9ebcc6afdc01cfc9fa21378338146b9.jpg)
Baton z mięsa karpia dla sportowców
22 grudnia 2019, 12:29Czy sportowcy po wysiłku będą „przekąszać” baton z mięsa karpia, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia i innych związków prozdrowotnych? Technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotowali go z myślą o osobach szczególnie narażonych na stres oksydacyjny.
![](/media/lib/73/banknotytunel-160fb90b03f29858324ad3efd62fe669.jpg)
Apple chce 30% od sprzedawców treści
16 lutego 2011, 17:19Apple opublikował plany dotyczące sprzedaży subskrypcyjnej treści dla aplikacji sprzedawanych za pośrednictwem App Store. Koncern Jobsa chce, by sprzedawcy treści rozpowszechniający je na zasadzie subskrypcji oddawali mu 30% z pieniędzy płaconych przez klientów.
![](/media/lib/216/n-obejmowanie-a26e9e04d34b1d56cf06e385534df3d7.jpg)
Ocenianie empatii na podstawie spoczynkowej aktywności mózgu
24 lutego 2020, 14:30Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles odkryli, że zdolność do odczuwania empatii można badać, oceniając aktywność mózgu w spoczynku, a niekoniecznie wtedy, gdy dana osoba wykonuje specyficzne zadania.
![](/media/lib/51/otyly-e7631b35aeb1caa2a2ca68e4f7b95969.jpg)
Jeszcze jedna szansa dla otyłych
11 kwietnia 2011, 09:51Połączenie leku na otyłość, migrenę i epilepsję pozwala uzyskać aż 10-procentowy spadek wagi. Do takich wniosków doszli po rocznych badaniach uczeni z Duke University Medical Center.
![](/media/lib/350/n-kawa-8761dadabadb4ba468911efb00ed035d.jpg)
Kawa zmienia nasze odczucia smakowe
24 kwietnia 2020, 17:44Chęć na zjedzenie czegoś słodkiego do kawy jest jak najbardziej naturalna. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Aarhus University, kawa zwiększa bowiem wrażliwość naszych kubków smakowych na słodycz. Wyniki badań opublikowano w piśmie Foods.